Köttskola

Det är inte lätt att hitta bra kött i charkdisken. Därför tycker vi att det är viktigt att våra kunder får en del av vår kunskap och kan avnjuta garanterad gott nötkött av högsta kvalité. Köttets kvalité påverkas av många faktorer, men lite förenklat kan man säga att kvalitén avgörs av djurets ras, ålder och kön. Givetvis påverkas kvalitén av hur djuret föds upp, transporteras, slaktas, sorteras samt av hur köttet tillagas.

På vår gård har vi genom åren kommit fram till en egen kvalitetssortering:

Ju yngre djur desto ädlare kött. Det bästa köttet kommer från en kalv på upp till 12 månaders ålder. Kvigkött från köttraserna ligger på andra plats i kvalitetsskalan, sedan ungnöt från 13-18 månader. Därefter kommer kor och äldre nöt.

Hängmörning är en mycket viktig process som har stor betydelse för köttkvalitén. Slaktade kroppar hänger upp till nio dygn, i visa fall ännu längre, och möras i rekomenderad temperatur. Köttet lättar då i vikt med cirka 17% (jämför man köttpriset i handeln bör man tänka på att man betalar för en hel del vatten). Det hängmörade köttet får en helt annan karaktär och går inte att jämföra med ohängt kött, både vad gäller smak och konsistens.

Bjud dina gäster på en riktig smakupplevelse - och låt dina sinnen avgöra köttkvalitén!

Några snabba råd:

- Bra kött ska lukta gott, aldrig skifta i grått. Det ska vara torrt och inte klibba.

- Bra nötkött ska vara klarrött, något marmorerat och med synlig fett.

- Fryst kött ska tinas mycket sakta i låg temperatur.

- Låt alltid köttet bli rumstempererat innan du steker.

- Köttet ska stekas eller grillas med hög värme, då menar vi RIKTIGT hög värme under kort tid.

- Köttet ska alltid vila i fem till tio minuter innan det serveras.

- Det dyraste och finaste nötköttet kommer från djurets bakkropp, men de kraftigare framdelarna blir minst lika goda, om inte godare, bara du tillagar köttet långsamt och på rätt sätt.

- Till sist; limousinkött utmärker sig med kortare tillagningstid, cirka 15 % om du jämför köttet med andra raser.

 

 

Väljer du rätt kött får då godare smak på maten och undviker de dåliga smakerna från massproducerat kött.

Styckningsshema:

 

För mer information och fakta om kött gå på: www.svenskkottinformation.se

För mer information om indelning av slaktkroppar i kategorier och klassificering gå på www.jordbruksverket.se