Resa till Polen

Tidigt på måndag morgan den 9 mars ska hela familjen åka till Polen på semester till min hemby Huta Dolna som ligger 24 km väster om Gdansk. En lantbruksby där man kan hitta lite smått och gott. Färskt nytjärnad smör, ägg från utegående höns, griskött, gäss, ankor, färsk komjölk med mera. Det jag längtar mest efter är en rätt på inälvor som heter flaki (bild). Rätten tillagas av vommen som man rengör väldigt noga och kokar i flera omgångar. En mycket gammal rätt, som kan serveras när som helst, t.ex som förrätt, nattviktning eller när man få oväntade gäster.

Recept:

Ingredienser


• ca 1 kg förkokt komage (vommen), färsk eller fryst (klar)


• ca 0,5 kg benfritt nötkött


• 1 morot, persilja, selleri skär i små barer


• salt, lagerblad, kryddpeppar, mejram


• några msk smör och vetemjöl




Gör så här



1. Köttet kokas i lätt saltat vatten (med örter, peppar och lagerblad) tills det blir mjukt. Sedan ta upp köttet och strimla längs fibrerna ca 0.5 cm strimlor, tjock och ca 4 cm lång. Spara buljongen.


2. I buljongen kokas vommen (strimla längs fibrerna ca 0.5 cm strimlor, tjock och ca 4 cm lång) tills den blir mjuk, tillsätt grönsakerna i slutet, tillsätt strimlat kött. Koka upp försiktigt så att inte grönsakerna kokar sönder.


3. Om rätten har för lös konsistens kan man reda det med lite smält smör och vetemjöl. Innan rätten serveras strö på lite torkad mejram och servera varm med ett gott bröd till!

Smakar som bäst dagen uppvärmd dagen efter.