Det senaste på köttmarknaden - oxsvans

Tror eller ej. Min dotter Joanna köpte här om dagen mode magasin "ELLE". Ja tänkte jag, massa reklam, bilder, mode...

Men till min förvåning när jag bläddrar faller mina ögon på ett reportage om "Trendspaning i New York". Det visar sig att intresse för kött bara växer och ..."2010 kommer inte den stora steken att synas lika ofta på menyn, nu kommer de mindre kända delarna fram som oxskind, oxsvans och inälvsmat." Det är ju fantastiskt! Det har jag väntat på så länge.

Det är så mycet smak de detaljerna!

Blev genast inspirerat att prova receptet som fanns med i reportage.

Oxsvans recept

En rätt med mycket drag i . Funkar fint med vanligt paprikapulver också.

2 burkar hela tomater med juice

600 g oxsvans i bit

10 vitlöksklyftor ( jag  tog bar 1 klyfta)

1 msk spansk rökt paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

salt och peppar

1 1/2 gränsaksbuliongtärning

1 lagerblad

2 msk smör

1 dl mjöl

 

Blanda mjölet med salt och peppar i en skål rulla oxsvansbitarna i mjölblandningen. Smält en klick smör i en gryta bryn bitarna på medelvärme. Tillsätt vitlök, tomater, buliong, lagerblad, cayenne och paprikapulver. Låt puttra i ca 2 timmar under lock tills det får en tjock såskonsistens. Rör var 15 minut, tillsätt vatten om såsen blir för tjock.

Servera med kokt korngryn och  gott surdegsbröd till!

Kommentarer

Hej på er!

Din gryta ser ju så god ut. Hur smakade den då? 

Än har jag inte kommit till skott och lagat upp oxsvansen som ligger i min frys. Jag är sugen på att laga en klassisk oxsvanssoppa.  Får säga till när den står på bordet så du kan ta del av bilder och text.

Matglada hälsningar/ Mimmi