Lunch - soppan Zurek

Till lunch idag blev det Zurek - soppa enligt en Polsk påsktradition.

 

Nationalsoppan – Żurek

Den
traditionella soppan żurek, här serverad av Krystyna Nowakowska,
konstnär i Kraków.

 

Denna syrliga, polska soppa med bas av rågmjöl är lite av en nationalrätt i Polen. Här anpassad till svenska förhållanden. Många olika varianter finns, men pröva gärna denna.
För 5-6 personer.

Ingredienser
Bas:
100 g rågmjöl
0,5 liter vatten
Soppa:
1,2 liter vatten + 250 gr soppgrönsaker kokas till buljong eller använd grönsaksfond
ca 300 g olika korvsorter
ca 0,5 liter av degvätskan
4-5 potatisar, medelstora, i stora tärningar
1 vitlöksklyfta, salt , peppar, mejram
Grädde efter smak
3-4 hårdkokta ägg

Gör så här:
Bas:
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 50 grader. Rör i mjölet och häll blandningen i lämpligt kärl av porslin eller glas. Ställ kärlet på ett rumsvarmt ställe och låt det surna ett par dagar. Den är färdig när den smakar surt men luktar behagligt.

Det kan finnas färdg extrakt på Konsum Coop - butiker med polska produkter.

Soppan:
Lägg potatisen i buljongen och låt koka ca 10 min. Häll i surdegen. Blanda väl. Låt puttra.
Skär korven i skivor/bitar, lägg i soppan, pressa i vitlöken och smaka av med mejram, salt och peppar.
Red av med maizena och smaksätt med grädde efter behag.
När soppan skall serveras, skär de hårdkokta äggen i halvor och lägg i soppan.
Njut ! Smacznego!