Lunch - soppan Zurek

Nationalsoppan – Żurek

Den traditionella soppan żurek, här serverad av Krystyna Nowakowska, konstnär i Kraków.

Denna syrliga, polska soppa med bas av rågmjöl är lite av en nationalrätt i Polen. Här anpassad till svenska förhållanden. Många olika varianter finns, men pröva gärna denna.
För 5-6 personer.

Ingredienser
Bas:
100 g rågmjöl
0,5 liter vatten
Soppa:
1,2 liter vatten + 250 gr soppgrönsaker kokas till buljong eller använd grönsaksfond
100-150 g rökt sidfläsk
100 g rökt korv eller fläskkorv
ca 0,5 liter av degvätskan
4-5 potatisar, medelstora, i stora tärningar
1 vitlöksklyfta, salt , peppar, mejram
Grädde efter smak
3-4 hårdkokta ägg

Gör så här:
Bas:
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 50 grader. Rör i mjölet och häll blandningen i lämpligt kärl av porslin eller glas. Ställ kärlet på ett rumsvarmt ställe och låt det surna ett par dagar. Den är färdig när den smakar surt men luktar behagligt.

Soppan:
Lägg potatisen i buljongen och låt koka ca 10 min. Häll i surdegen. Blanda väl. Låt puttra.
Skär sidfläsket och den rökta korven i skivor/bitar, lägg i soppan, pressa i vitlöken och smaka av med mejram, salt och peppar.
Red av med maizena och smaksätt med grädde efter behag.
När soppan skall serveras, skär de hårdkokta äggen i halvor och lägg i soppan.
Njut ! Smacznego!