Kristinas whiskytårta

Kristinas whiskytårta

(bakas helst 1 dag innan servering)

300 gram mörk choklad

1 dl starkt kaffe

4 ½ msk whisky

150 gram smör

5 äggulor

1 ½ dl vetemjöl

5 droppar bittermandelolja

5 vispade äggvitor

Glasyr:

100 gram vit choklad

3 msk whisky

3 dl vispgrädde

Smält chokladen tillsammans med kaffe och whisky. Låt det svalna. Rör socker och smör poröst. Tillsätt en äggula i taget. Höll ner den smälta chokladen, vetemjöl och bittermandelolja. Vispa äggvitor till hårt skum, och rör försiktigt ner i smeten. Häll i smord, vetemjölad, rund form.

Grädda kakan mitt i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Låt den svalna helt.

Glasyr:

Smält choklad och whisky i ett vattenbad. Låt det svalna. Vispa grädden ganska hårt och rör ner försiktigt i chokladen och bred ut på whiskykakan. Garnera med färska blommor.