Formstråket 15 september kl. 11.00 -16.00 i Hållbarhetstecken

Kom och var med när Formstråket tjuvstartar Hållbarhetsveckan i Västerbotten!

1. Presteles Trädgårdskafé & logi i Hörnsjö serverar ekologiskt gofika, bakat med omsorg i den vedeldade stenugnen av Mona själv och favoriter i repris: den välkända bagaren Nisse Olofsson och Bodil Olofsson. Du möter även Lergrova, glaskonstnären Eva Juneblad och Björk Design. Skickliga hantverkare, alla!

2. På Åbrånets Limousin i Hörnsjö är temat hållbar uppfödning och fint kött. De gästas av två framgångsrika producenter: Hälje Gård som föder upp lamm och Edgården, också känd som Grisbilen. Det blir köttskola, styckschema och recept. Dagens rätt blir ett smakrikt långkok med höstgrönsaker.

3. I Gräsmyr gästas Maria Lundström Konst av Linda Vesterberg, eller Lilltantens för dig som vill spana in hennes konst i förväg på Instagram. Galleriet i Västerbottensgården – hållbart och sakkunnigt renoverat av Maria och hennes man Niklas – är också fullt av Marias konst och mönster. Du lär se att Marias och Lilltantens konst matchar väl!

4. Den gamla butiken i Örsbäck har nya hållbara leverantörer, bl a Recycled by Wille och Naturlig deo. Som vanligt finns också både nyproducerad design från nu och återbrukad form från förr i butiken. Gästuställare är ingen mindre än Per-Erik Bylund, Olofsfors Urmakeri och Hantverk. Han visar och säljer sina unika smycken och byter batteri i ditt armbandsur.

5. John och Cecilia i Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri i Långed förbereder just nu en utställning i New York med Arctic Design of Sweden, men NY får nu ett tag stå tillbaka för Formstråket och de fyller på hyllorna med Långedproducerat hantverk.

6. Pjöller Design i Håknäs omger sin gårdsbutik med närproducerande hantverkskollegor: Återbrukshyttan, Smia Konstsmide, Ovrebruket och Design andra bullar. Formstråket – 35 km kafé-hantverk-design. Samåk gärna! www.formstraket.se Förutom Pjöllers enastående sortiment får du alltså ta del av snyggt glas och smide som skapats hållbart av återbrukade ting, Lyckoruss (ja, russ) och unika skogssmycken.

7. Händerna upp i luften – vår fantastiska Sara Werner öppnar Öre Gårdsbageri igen! Surdeg, certifierat mathantverk, och eko, som vi längtat! På gården blir det skördemarknad med hantverk och mathantverk och Sara hälsar att planen är fina sittmöjligheter både inne i salen och vid brasan utomhus.